"Nagymamám szerint, a természet ajándékait okosan, de használni kell."                    

 

MENÜ

Narancsbőr cellulit - (Nem tévesztendő össze a hasonló nevű cellulitisszel, mely egy bakteriális fertőzés)  mitől van, hogyan kezelhető?

Miért gödrös a bőr?

Cellulit azaz narancsbőr, sokféleképpen nevezhetjük, ám tudjuk pontosan, hogy mit is jelent az a szó, hogy cellulit?

Mitől alakul ki és mit tehetünk ellene? Megelőzhetjük a kialakulását?

A cellulit tulajdonképpen a bőr alatti zsírsejtek bőrön megjelenő és jól látható kitüremkedése, mely a  serdülőkoron átesett nők több mint 90%-át érinti.. A zsírszövet közötti rostok a bőrt a mélyebb rétegek, az izomzat felé húzzák, ezáltal a bőr hepehupás, a narancsos tapintású lesz. A narancsbőr leggyakrabban a fenék és a comb tájékán jelenik meg, mert itt vannak a legnagyobb zsírdepók, ám előfordulhat mellen és a hason is.

A cellulit okai

A cellulit kialakulása több okra vezethető vissza. Elsőként a helytelen táplálkozás, melynek eredménye, hogy a salakanyagok egyfajta depónak használják a zsírszöveteket, és ott hosszú időre lerakódnak. A salakanyagok lerakódását, a nem megfelelő étkezés mellett, hormonális hatások is kiválthatják. 

A narancsbőr kialakulásához a mozgásszegény életmód is hozzájárul. A felgyülemlett salakanyagok ugyanis kizárólag a nyirokrendszeren keresztül tudnak távozni a szervezetünkből. A nyirokrendszer azonban nem képes önállóan megtisztulni, mert a vérkeringéssel ellentétben, melyet a szív hajt, a nyirokkeringésnek nincs saját pumpája. A nyirokrendszer pumpájaként az izom szolgál, mely fokozza a nyirokkeringést, és növelni tudja annak hatékonyságát, vagyis rendszeres mozgással felgyorsíthatjuk a méreganyagok távozását.
És ha mindez nem lenne elég, vannak, akik "ajándékba" kapják a hepehupás bőrt, ugyanis a narancsbőr akár genetikai okokból is kialakulhat. 

Súlyossági fokozatai

A cellulit súlyosságának klinikai osztályozására legelterjedtebben a Nürnberger-Müller skálát használják, mely 4 súlyossági fokot különböztet meg.

A Nürnberger-Müller-féle cellulit súlyossági skála

Fokozat

szemmel látható állva

szemmel látható fekve

a bőr összenyomására megjelenik/súlyosbodik

0.

nem

nem

nem

1.

nem

nem

igen

2.

igen

nem

igen

3.

igen

igen

igen

 

 

 

Megelőzés, kezelés

Mint sok minden másra, a cellulitre is igaz, hogy jobb megelőzni, mint kezelni. Hogy ne alakuljon ki, figyeljünk oda étrendünkre, fogyasszunk sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, rost dús élelmiszereket, fehér húsokat. Igyunk sok folyadékot, főleg  vizet, teát és gyógyvizeket. A helyes táplálkozás mellett mozogjunk rendszeresen. Hatásos lehet mindemellett a méregtelenítés is, melyre akár egy kellemes szaunázás is megoldás lehet. A bátrabbak különböző léböjtökkel is segíthetnek szervezetüknek a tisztulásban.

Ha már a kialakult narancsbőrt szeretnénk megszüntetni, rengeteg módszer, krém és kezelés közül választhatunk. Egyes kozmetikumok is segíthetnek a narancsbőr eltüntetésében, azonban fontos, hogy olyan terméket válasszunk, melyben a vérellátást serkentő összetevők vannak. Ha helyi kezelések mellett döntünk, akkor a krémekhez hasonlóan szintén elsőrendű a vérellátás fokozása. Segíthetnek tehát különféle nyirokmasszázsok, a nyirokáramlást segítő gépi kezelések és az aromaterápiás kezelések is. 

A testsúly gyarapodásával nő a narancsbőr kialakulásának esélye is. Így súlycsökkentéssel szintén tehetünk a cellulit megszüntetése érdekében. A tudatos, kontrollált étrend, a rendszeres mozgás, és a méregtelenítés tehát nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is fontos.
Ha hormonális okokra vezethető vissza a narancsbőr kialakulása, akkor ezeket a hormonális panaszokat kell megszüntetni

A cellulit kezelésénél tehát az okok megszüntetése a cél, felületi kezelésekkel sokszor csak időszakosan oldhatjuk meg a problémát. Ne felejtsük el, hogy különbözőek vagyunk. Így van, akinél egy-egy módszer önmagában is hatékony, de van, akinél egy összetett kúra, több kezelés, és teljes életmódváltás szükséges a probléma megoldására. 

 

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancsb%C5%91r

 

http://www.hazipatika.com/eletmod/egeszseges_szepseg/cikkek/narancsbor_mitol_van_hogyan_kezelheto/20100628144601

 

Asztali nézet